Archive for the ‘virtual server’ Category

Virtual Server 2005 R2 SP1 RC1 – Upgrade

Monday, April 30th, 2007

environment Windows 2003 SP2, ISA Server 2006, Virtual Server 2005 R2 SP1 pre-RC1

story I upgraded to Virtual Server 2005 R2 SP1 RC1 remotely - somewhere in the middle, my Terminal Service Client connection disconnected - *PANIC*. But just keep calm and wait. I guess the network connection get shutdown due to some driver installation - the server became ready again by itself. I didn't need a reboot.

Virtual Machine running Gentoo on Virtual Server 2005 R2

Monday, April 9th, 2007

Environment Windows Server 2003 R2, ISA Server 2005, Virtual Server 2005 R2, Network access through Loopback Adapters

Problem Creation/Installation of a virtual machine running Gentoo

Steps

  1. Create Virtual Machine - configure disks
  2. Under General Properties
    • Select Run virtual machine under the following user account and provide username and password
    • Make sure it got access to the .vhd and .vnc files (e.g. C:\Documents and Settings\All Users\Documents\Shared Virtual Networks) (details).

      If you I got the following error message in the EventLog (Virtual Server): The virtual machine "foo" cannot connect virtual network adapter 1 because either the virtual network is invalid or access was denied. This virtual network adapter will be left disconnected.

      The reason were missing privileges of the user on .vnc files.

  3. Mount the Gentoo ISO image
  4. Start the VM and follow Gentoo Installation
  5. Edit make.conf. For my Core2 Duo E6600 Iuse
    CFLAGS="-O3 -march=nocona -pipe -fomit-frame-pointer"
        
  6.  ln -s /usr/portage/profiles/default-linux/x86/2006.1 make.profile 
  7. If you got an existing VM
    • copy /etc/kernels/kernel-config-*
    •  genkernel --kernel-config=/etc/kernels/kernel-config-* all 
  8. Kernel options to avoid clock skew (details)
    clock=pit
  9. emerge -u logwatch chkrootkit apache netpbm ffmpeg imagemagick ntp gallery virtual/mysql awstats logrotate
  10. configure rsync mirror server

ISA 2006, Virtual Server 2005, “Publish Web Site” NOT working?

Sunday, March 25th, 2007

Environment ISA 2006 (or 2004), Virtual Server 2005, same machine

Symptom "Publish Web Site" Wizard succeeds, but the Web site is not accessible.

If you want to Publish a Web Site using the Web Listener on port 80, it simply does not work. I couldn't find an error message - at least there wasn't any in the Event Log. I'm not sure about the Dash board. But since I used ISA 2006 the first time...

Reason Virtual Server 2005 requires IIS installed. IIS installs a Default Web site, that listens on port 80 *surprise*.

Solution Stop the Default Web site in IIS and good to go.